مديرعامل شرکت احداث، نگهداری و بهرهبرداری آزادراه اصفهان – شيراز مطرح کرد
رشد اقتصادی استانهای کشور در سایه تکمیل کریدور شمال به جنوب
آزادراه اصفهان– شیراز با هدف تکمیل کریدور آزادراهی شمال – جنوب کشور با طول ۲۲۵ کیلومتر در ۲ باند مجزا بین شهرهای تاریخی اصفهان و شیراز در مهرماه سال گذشته به بهرهبرداری رسید. هماکنون بیش از یکسال از افتتاح این آزادراه استراتژیک کشور میگذرد که به مناسبت هفته حملونقل با مهندس رضا محمدیان، مدیرعامل شرکت احداث، نگهداری و بهرهبرداری آزادراه اصفهان – شیراز بهگفتوگو نشستیم تا از زبان وی در جریان امور انجامشده در این آزادراه طی یکسال گذشته قرار بگیریم.
هماکنون وضعیت آزادراه اصفهان – شیراز در چه شرایطی قرار دارد؟
این آزادراه در مهرماه سال ۱۴۰۲ در دولت سیزدهم و توسط رییس جمهور شهید کشورمان افتتاح شد و طی یکسال گذشته، عملیات فاز تکمیلی آزادراه را ادامه دادیم که شامل برقرسانی، روشنایی، هوشمندسازی آزادراه، تکمیل تابلوها و زیرگذرها و سایر امور اجرایی است و امیدواریم تا پایان سال جاری، الزامات قطعات اول تا ششم آزادراه کامل شود.
میزان سرمایهگذاری در قطعات اول تا ششم آزادراه به چه میزان بوده است؟
در قطعات اول تا ششم آزادراه، سرمایهگذاری توسط دولت و شرکا انجام شده و اگر مابقی تعهدات اطراف مشارکت تامین شود، عملیات تکمیلی سریعتر به نتیجه میرسد. قطعات هفتم و هشتم آزادراه، قرارداد مشارکت سرمایهگذاری جداگانه دارد که در آن ۳۰ درصد، سهم سرمایهگذار و ۷۰ درصد، سهم دولت محترم است. امور مربوط به قطعه هفتم آزادراه را شروع کردیم و حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. امیدواریم که دولت محترم هم سهم منابع مالی خود را به موقع به پروژه تزریق کند که اگر این اتفاق رخ دهد، تا پایان سال فازه بهرهبرداری قطعه هفتم آزادراه را نهایی خواهیم کرد. در شرایط کنونی از مسیر دو طرفه برای رفتوآمد خودروها در قطعه هفتم استفاده میشود که مخاطرهآمیز بوده و امکان وقوع تصادفات در این قطعه بالا است.
آزادراه اصفهان– شیراز به چه میزان مسیر بین دو شهر را نزدیک کرده است؟
میزان کاهش مسیر بین شهرهای اصفهان تا شیراز با احداث این آزادراه بیش از ۱۳۰ کیلومتر است و حدود ۲ ساعت زمان سفر را برای مسافران کاهش داده است. این آزادراه به لحاظ کاهش استهلاک خودرو برای حداکثر سرعت مجاز ۱۲۰ کیلومتر برساعت برای خودروهای سواری و ۱۱۰ کیلومتر برساعت برای خودروهای سنگین با استقبال خوبی از سوی مردم برای تردد روبهرو شده است.
در موضوع تجهیزات آزادراهی در آزادراه اصفهان – شیراز چه اموری انجام شده است؟
این آزادراه حدود ۸ نقطه پیشبینی شده برای احداث جایگاه سوخت و مجتمع خدمات رفاهی دارد که هماکنون ۳ جایگاه ثابت راهاندازی شده و ارائه خدمات میدهند. همچنین ۳ جایگاه سیار داریم که سوخت مسیر ترافیک آزادراه را تامین میکنند و امیداور هستیم تا نیمه اول سال آینده ۳ نقطه باقی مانده توسط سرمایهگذاران جدید احداث شود. تعداد نقاط گردشگری در این آزادراه نیز ۵ نقطه است که هر کدام ۱۰ تا ۱۳ هکتار وسعت زمین دارند که از سرمایهگذاران عزیز کشورمان برای احداث مجتمعهای خدمات رفاهی و گردشگری در آزادراه اصفهان- شیراز دعوت میکنیم.
پرداخت هزینه عوارض آزادراهی در این آزادراه چگونه است؟
تردد از آزادراه اصفهان- شیراز از همان ابتدا شامل پرداخت عوارض شد، ولی در دولت سیزدهم وزیر محترم وقت راه و شهرسازی از ابلاغ نرخ عوارض آزادراه خودداری کرد، اما در ۲۳ مهرماه سال جاری خانم دکتر صادق، وزیر محترم راه و شهرسازی پرداخت عوارض در این آزادراه را ابلاغ کردند و از این تاریخ به بعد، اخذ عوارض از آزادراه اصفهان- شیراز در حال انجام است. میزان اخذ عوارض برای خودروهای سواری در کل مسیر آزادراه ۱۲۰ هزارتومان است، ولی پرداخت عوارض به صورت پیمایشی است که میزان پیمایش هر خودرو با دوربینهایی که در ۶ نقطه از مسیر آزادراه کار گذاشته شده، محاسبه میشود. در مجموع میزان پرداخت عوارض در آزادراه برای خودروهای سواری بین ۵ تا ۱۲۰ هزار تومان متغیر است. برای خودروهای سنگین هم میزان پرداخت عوارض براساس پیمایش خودرو ۴۵ تا ۶۰۰ هزار تومان متغیر است.
وجه تمایز آزادراه اصفهان – شیراز نسبت به سایر آزادراههای کشور به لحاظ ارائه خدمات به مسافر چیست؟
سعی کردیم تا در زمان احداث آزادراه، در مسیرهایی که جاذبههای طبیعی و تاریخی دارند، دسترسیهای خوبی برای مسافران ایجاد کنیم. در موضوع ارائه خدمات رفاهی هم، ۸ نقطه برای مسافران پیشبینی شده و ۴ نقطه هم بهتازگی شناسایی کردیم. شایان ذکر است، یکی از مباحث متمایز آزادراه، کاهش زمان سفر و مسیر و کم شدن مصرف سوخت است.
در حوزه هوشمندسازی آزادراه چه اقدامات مهمی را انجام دادهاید؟
در حوزه هوشمندسازی آزادراه با توجه به زیرساخت فیبر نوری که در حال احداث است، به امید خدا مباحث مربوط به دوربینهای ثبت تخلف، دوربینهای عوارضی مجتمعهای خدمات رفاهی، تابلوهای تبلیغاتی، روشنایی آزادراه، هواشناسی جادهای و پاشش نمک را با هوش مصنوعی در آینده نزدیک انجام خواهید داد و مرکز ساختمان هوشمندسازی آزادراه در سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
برای توزین در حرکت خودروهای سنگین در این آزادراه چه برنامهای دارید؟
خودروهای سنگین با بارهای غیرمجاز، به دلیل اینکه شتاب و سرعت بالایی دارند، به رویه آزادراه آسیب وارد میکنند. در حال زمینهسازی برای انعقاد قرارداد برای احداث تجهیزات در ۳ تا ۴ نقطه آزادراه برای موضوع توزین حرکت هستیم تا خودروهای سنگینی که بارهای غیرمجاز دارند، بلافاصله متوقف شده و بیرون از آزادراه هدایت شوند. اگر یک خودروی سنگین با ۵۰ تن بار غیرمجاز تصادف کند، بهطور قطع صدمات جانی و مالی جبرانناپذیری را به سایر خودروهای سواری و سنگین دیگر که در حال تردد در آزادراه هستند، وارد خواهد کرد. البته هوشمندسازی آزادراه نظارتی نوین را روی مسیر ایجاد میکند تا از وقوع تصادفات سنگین در آزادراه جلوگیری شود.
نگهداری از آزادراه مهمترین موضوعی است که طی چندسال اخیر مورد بررسی جدی قرار گرفته است. برای نگهداری مناسب از آزادراه اصفهان– شیراز چه اقداماتی انجام دادهاید؟
در حوزه نگهداری سعی ما بر این بوده تا موضوعات پیشگیرانه را در راس امور قرار دهیم و منتظر خراب شدن بسترها، تاسیسات و پلهای آزادراه نبودیم، به همین منظور مشاوران متعددی را جذب کردهایم تا امور مقدماتی لازم را برای نگهداری از آزادراه انجام دهند. نصب سنسورها در ابنیهها و تاسیسات آزادراه، بررسی رفتار پلها، مکانیک خاک و انجام امور پیشگیرانه، عمر آزادراهها را بیشتر خواهد کرد و علاوه بر این تجهیزات، امکانات و نیروی انسانی مناسب برای امور راهداری آزادراه تامین شده و در حال خدمترسانی است.
برای کاهش نقاط حادثهخیز در این آزادراه چه تدابیری اتخاذ کردهاید؟
آزادراه اصفهان – شیراز به صورت مشارکت در سرمایهگذاری است و ۱۴ سال است که در اختیار ما قرار دارد؛ بنابراین با رویکرد نگهداری، آزادراه را ساخته و مهندسی ارزش کردیم. نقاط حادثهخیز را از قبل شناسایی و برای رفع کردن آنها کارهای مهمی انجام دادیم. آزادراه به لحاظ هندسی شرایط خوبی دارد؛ هرچند موضوع حادثهخیزی در فصل زمستان به اقلیم مناطق هم بازمیگردد. در قطعه یکم آزادراه، روسازی بتنی داریم که از اوایل آذرماه تا اوایل اسفندماه هرسال در تایمهای شبانه با پدیده شبنم روبهرو هستیم که یک تهدید محسوب میشود و برای مقابله با همین موضوع از مواد یخزدایی نوین استفاده میکنیم. همچنین برای حفظ قابلیت بتن، سعی داریم تا نقاط حادثهخیز نداشته باشیم.
و سخن آخر…
معمولا آزادراهها پس از افتتاح به فراموشی سپرده میشوند، ولی ما این کار را نکردیم و با استقرار گشتهای راهداری و حراست در قطعات اول تا ششم، در مسیر نگهداری درست از آزادراه گام برداشتهایم. برنامه آینده ما احداث قطعات هفتم و هشتم این آزادراه و ادامه اتمام مسیر آزادراهی بین شهرهای شیراز تا بوشهر است. امیدواریم که دولت محترم هر چه زودتر منابع مالی را تامین کند تا شاهد تکمیل کریدور شمال به جنوب کشور باشیم که با وقوع این اتفاق، مسیر کریدوری که از بندر انزلی شروع شده و تا شهر بوشهر ادامه پیدا میکند، سبب توسعه اقتصادی و شکوفایی صنعت حملونقل در استانهای کشور شود.
دیدگاهتان را بنویسید